PUMI

Av Bjørn Olav Andersen

Historikk

Rasen Pumi blir for første gang omtalt i 1815. Man regner med at den begynte å skille seg ut som egen rase på sytten- og attenhundretallet. Det er litt uklart hvordan rasen oppsto, men mest sannsynlig er grunnlaget Puli, krysset med Tyske spisshunder, Briard, og diverse terrierraser. Dette var hunder som kom til Ungarn sammen med importerte saueflokker.

Frem til nittenhundretallet var avlen av Puli og Pumi ganske sammenblandet. På en utstilling i 1920 ble Pumi regnet som en lokal variant av Puli. I 1921 kom det første forsøket på å skrive en selvstendig rasestandar for Pumi, og i 1923 dukket den opp som separat rase på utstilling. Rasen ble godkjent av FCI i 1966

Pumien ble fort en relativt populær rase, på landet som gjeterhund for får, svin og kveg, i mer urbane strøk som skadedyrbekjemper og vakthund. Den har også blitt brukt på villsvinjakt.

I 1992 kom den første Pumien til Norge, og det første kullet ble født hos Åse Romtveit i 1998. Tre dager senere ble Kennel Freto's første pumikull født. Hos oss er den, foruten å være en trivelig og aktiv familiehund, en popuær agility og freestylehund.

Gemytt

Pumi er en livlig, lettlært og modig hund. Som de fleste gjeterhundraser er den full av arbeidslyst, men er også en meget kjærlig hund som trives godt i en varm armkrok på sofaen. Den kan være mistenksom og vaktsom mot fremmede, så sosialisering fra ung alder er viktig. Det kan være mye lyd i en Pumi, men det går an å lære den når og hvor den får bjeffe.

Utseende

Pumien er en middels stor hund med tydelig terrierpreg. Idealhøyden for en hanne er 43-45 cm (tillatt: 41-47 cm). For en tispe er idealhøyden 40-42 cm (tillatt 38-44 cm).

Varemerket til rasen er de meget livlige og bevegelige ørene, hvor den fremste trdjedelen kipper fremover.

Pelsen skal danne bølger og krøller. Tillatte farver er alle nyanser av grå, hvit, sort og fawn (rød, gul eller creme grunnfarve - ønskelig med spor av grått/sort og tydelig maske.). Pelsen justere med saks, da Pumien er en røytefri hund.

De mørkebrune øynene skal være ovale.

Kilder:

Wikipedia

Artikkel i Hundesport nr 5, 2006

FCI's rasestandard

Pál Sákrány og Imre Ósag: Hungarian Dogbreeda - 1987

Takk til Bjørn Olav får at jeg kunne bruke denne teksten på min side,

Kommentarer

23.03.2021 09:54

Helga Urrang

jeg ønsker å få opplysninger om evt valpekull i nær fremtid.
Har tidligere hatt Gordon Setter i 13 år, men vil nå ha en hund som ikke krever så mye mosjon.
Er ivrig turgåer